Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Προκαλεί τον παλαιστινιακό λαό ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης (VIDEO)





Πρόκληση κατά του παλαιστινιακού λαού αποτελεί η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τη Δευτέρα, μέρα που το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε νέα σφαγή με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Μπουτάρης πρότεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη όλων των παρατάξεων, «να στείλει ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ένα μήνυμα για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ».

Και όταν η στάση του καταγγέλθηκε από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο δήμαρχος όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει τη νέα σφαγή σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά εντελώς κυνικά είπε: «Καταλαβαίνω την ευαισθησία για το κράτος της Παλαιστίνης αλλά αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι έχει 70 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Παλεύουν και οι δύο να αποκαταστήσουν μια κρατική οντότητα. Το κράτος του Ισραήλ άλλαξε και σύνορα μέσα σε αυτά τα χρόνια, τελείωσε η ιστορία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα την Πέμπτη 17 Μάη


 
Πηγή: Associated Press

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα τραγικά γεγονότα με τη σφαγή άοπλων διαδηλωτών στα ματωμένα χώματα της Παλαιστίνης διοργανώνουν την Πέμπτη, 17 Μάη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη η Παλαιστινιακή Παροικία της πόλης και η ΕΔΥΕΘ.

Καλούν όλο το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση. Αναλυτικά το κάλεσμα:
«Με βαθιά οδύνη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες το απίστευτο λουτρό αίματος, που διαδραματίζεται στη Γάζα, την ασταμάτητη σφαγή των δεκάδων άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών από το στρατό του κράτους-τρομοκράτη, του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ.

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο σήμερα και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, που πυροβολούν εν ψυχρώ. Μεταξύ των νεκρών τουλάχιστον οκτώ είναι ανήλικοι κάτω των 16 ετών, από τους τραυματίες τουλάχιστον 122 είναι επίσης ανήλικοι, δεκάδες είναι οι γυναίκες ακόμη και οι δημοσιογράφοι που έχουν τραυματιστεί.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη




«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να θέσει υπό ενισχυμένη εποπτεία ένα κράτος - μέλος το οποίο αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ». Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο επίσημο πλαίσιο για την «άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα», την ίδια ώρα που οι διεργασίες και τα παζάρια εστιάζουν επί της ουσίας στη μορφή του «εποπτικού πλαισίου» της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτό το επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει λόγο για μια ...«ενισχυμένη παρακολούθηση», με τρεις ή τέσσερις «επισκέψεις» των «θεσμών» το χρόνο, πρόσθετα στους μηχανισμούς μόνιμης εποπτείας και στα μνημόνια διαρκείας, που συνιστούν οι Συνθήκες, οι Οδηγίες και οι «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ για τα δημοσιονομικά, τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό και άλλα.

Δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Την αντίθεσή τους στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή που καταστούν εκατομμύρια συνταξιούχους σε επαίτες εξέφρασαν με δυναμική κινητοποίηση οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας.

Ύστερα από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεωνσυγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακούστε το καλά, ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά» πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με τον Γιώργο Πέρρο και τον Γιώργο Μπουλούγαρη.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον οποίο αποφασίστηκε να κλειστεί νέο ραντεβού με τον υπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Κοκτέιλ


«Θα λέγατε ότι τα νέα ελληνικά υποβρύχια είναι χρήσιμα και για το σκοπό της παρακολούθησης στην Ανατολική Μεσόγειο;», ρωτήθηκε ανάμεσα σε άλλα από κυριακάτικη εφημερίδα ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, Τζ. Φόγκο, ο οποίος επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την Ελλάδα, και η απάντησή του δεν άφησε βέβαια περιθώρια αμφιβολιών: «Απολύτως. Εκανα χτες το πρώτο μου ταξίδι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας (...) Η πρώτη μονάδα που επισκέφτηκα ήταν ένα υποβρύχιο τύπου 214 (...) Μονάδα υψηλών προδιαγραφών. Εξαιρετικά αθόρυβο και εξαιρετικά θανατηφόρο. Και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως ΝΑΤΟ». Ενώ λίγο αργότερα ο ναύαρχος δηλώνει «σίγουρος ότι το ελληνικό Ναυτικό θα ανταποκρινόταν άμεσα σε οποιοδήποτε σενάριο κρίσης», φέρνοντας ως παραδείγματα την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, όπως και συνολικά το «ενδιαφέρον» και τις «ανησυχίες» που μοιράζεται η Ελλάδα για την περιοχή Μ. Ανατολής - Β. Αφρικής, αλλά και τα Βαλκάνια. Αν όλα αυτά τα βάλει κανείς πλάι και στις υπόλοιπες διαπιστώσεις για το «εκρηκτικό», όπως λέει, «κοκτέιλ» που συνθέτει στην περιοχή η ταυτόχρονη παρουσία ρωσικών, αμερικανικών, ΝΑΤΟικών δυνάμεων, κ.ο.κ., αλλά και την επισήμανση ότι «γι' αυτό είναι σημαντικό για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να είναι τόσο ισχυρό», τότε δε θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς σε τι επικίνδυνες αποστολές - άσχετες με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας - εμπλέκει η κυβέρνηση τις Ενοπλες Δυνάμεις, για λογαριασμό των στόχων της αστικής τάξης. Ο αγώνας ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή και για την επιστροφή στρατιωτικών και δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων είναι επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Επιχειρεί να συσκοτίσει το νέο βαρύ τσεκούρι στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις



Απώλεια ακόμα και δύο συντάξεων το χρόνο φέρνει η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» που έχει ψηφίσει και ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Την άθλια προπαγάνδα της γύρω από το ζήτημα των συντάξεων και των ήδη ψηφισμένων περικοπών της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,επιδιώκοντας να συσκοτίσει τη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική επίθεση, να καλλιεργήσει επανάπαυση και ψεύτικες προσδοκίες στους συνταξιούχους, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το νέο τσεκούρι, το οποίο υπερβαίνει και τις δύο συντάξεις το χρόνο!

Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν του κάλπικου ισχυρισμού ότι μετά το τυπικό «τέλος των μνημονίων», τον Αύγουστο, η νέα περικοπή των συντάξεων μπορεί τάχα να «επανεξεταστεί», κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της νέας σφαγής, τόσο σχετικά με τον αριθμό των συνταξιούχων που θα θίξει, όσο και σχετικά με το μέγεθος των περικοπών.

Ετσι, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, με χτεσινές δηλώσεις του υποστήριξε πως η μείωση «του 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%...», για να προσθέσει ότι «η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%»! Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος αναμονής στους συνταξιούχους, δήλωσε και αυτός πως «έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις...».

Νάκμπα. 70 χρόνια εκτοπισμών και συνεχούς εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων



Νάκμπα. 70 χρόνια εκτοπισμών και συνεχούς εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων – του Ανδρέα Δενεζάκη

 

 
 
 «Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 70 χρόνια τώρα.

Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 418 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού — 750.000 άτομα — από την πατρίδα τους και τα σπίτια τους.    
Η Nakba είναι μια συνεχής διαδικασία συστηματικής άρνησης του δικαιώματος του κάθε Παλαιστίνιου να ζει στη γη του και να έχει δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα ο Παλαιστινιακός λαός, ως σύνολο.

Η χτεσινή μέρα ήταν η πιο αιματηρή μέρα για τους Παλαιστινίους από το 2014. Το Ισραήλ γιόρταζε την 70η επέτειο από την ίδρυσή του (14 Μάη 1948), οι ΗΠΑ εγκαινίαζαν το άνοιγμα της Πρεσβείας τους και την ντε φάκτο αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και τα ισραηλινά στρατεύματα τιμούσαν την Παλαιστινιακή Νάκμπα σκοτώνοντας τουλάχιστον 55 άοπλους διαδηλωτές και τραυματίζοντας 2.700 άλλους.


Η κόρη του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ ποζάρει δίπλα στην αναμνηστική πλάκα στο κτίριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας που εγκαινιάστηκε στην Ιερουσαλήμ. 14 Μάη 2018 (φωτό Ronen Zvulun/Reuters)

Επικίνδυνοι ρόλοι


 
Πηγή: Eurokinissi

Την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό φανερώνει η - «καθοριστική», όπως χαρακτηρίζεται - συνάντηση που ανακοινώθηκε για μεθαύριο Πέμπτη στη Σόφια, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.

Στο φόντο αυτής της εξέλιξης και με την αφορμή μιας ακόμα συνάντησης που είχαν οι ΥΠΕΞ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, κλιμακώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα ευρύτερης αποδοχής και στήριξης μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, αξιοποιώντας παλιά και νέα επιχειρήματα.

Η κυβέρνηση με σαφή τρόπο θέτει τη γεωπολιτική διάσταση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί «διμερές ζήτημα», αλλά υπηρετεί τον ευρύτερο σχεδιασμό ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο.