Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα άδικο σύστημα.



ΚΚΕ ΤΕ Έβρου : Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, επικίνδυνη είναι η πολιτική τους




 
Ανακοίνωση
 
Πλημμύρες 2018…   στο ίδιο έργο θεατές
Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, επικίνδυνη είναι η πολιτική τους
 
Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου, με τεράστιες τις καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός μας παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Αποκατέστησε το Μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Γηροκομειό (ΦΩΤΟ)






Ο Δήμος Πατρέων, «ως όφειλε» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καθάρισε και αποκατέστησε το Μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών της περιόδου 1946-1949 στο Γηροκομειό.

«Το Μνημείο βεβηλώθηκε μέσα στη νύχτα, από θρασύδειλους φασίστες - νεοναζί γιατί γνωρίζουν ότι οι εκτελεσμένοι αγωνιστές εμπνέουν και σήμερα με την ηρωική θυσία τους χιλιάδες νέους στον αγώνα για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ιστορία δεν βεβηλώνεται, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να την αποσιωπήσουν και να τη διαστρεβλώσουν. Ο πατραϊκός λαός και η νεολαία με την οργανωμένη πάλη τους πρέπει να απομονώσουν τους φασίστες - νεοναζί», αναφέρει ο δήμος. 



Τρία χρόνια συμπλήρωσε ο «ξεχασμένος πόλεμος» στην Υεμένη





Τρία χρόνια συμπλήρωσε ο «ξεχασμένος πόλεμος» στην Υεμένη – του Ανδρέα Δενεζάκη

 

  
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα 26 Μάρτη, στη κεντρική πλατεία Σαμπίν (Sabeen) στην πρωτεύουσα της Σαναά, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, ενάντια στο λαό της Υεμένης.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η αιματηρή επέμβαση και ο πόλεμος, κρατούσαν σημαίες της Υεμένης, φωτογραφίες θυμάτων της βίαιης στρατιωτικής εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας και πανό με καταγγελίες των αεροπορικών επιδρομών του Ριάντ, φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και δυτικών χωρών που παρέχουν στήριξη στην επέμβαση, με την ανοχή τους ή με τα όπλα που πουλούν στη Σαουδική Αραβία και τον Συνασπισμό των χωρών που συμμετέχουν στην συνεχιζόμενη σφαγή.

Χιλιάδες λαού, στην πλατεία της Σαναά, απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος που εδώ και τρία χρόνια σακατεύει την Υεμένη.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Για την υπεράσπιση της μνήμης των νεκρών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων



Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που έζησαν στην πολιτική προσφυγιά μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια
Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που έζησαν στην πολιτική προσφυγιά μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια
Τη δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στις 26/3 στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», το οποίο θα συζητηθεί και ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια.
 Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Εκατοντάδες Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949, από τους οποίους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος, έχουν πεθάνει και ταφεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ή και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πριν τους δοθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού τους στη χώρα μας και ανάκτησης της ιθαγένειάς τους».

«Αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, οι επιζώντες σύζυγοι, συγγενείς και οικείοι τους να μην μπορούν, όταν το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά της σορού, των οστών ή της τέφρας τους στη χώρα μας. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, αδικαιολόγητη προσβολή της μνήμης των νεκρών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που ο θάνατος τους βρήκε στην προσφυγιά, χωρίς να προλάβουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, όπως το επιθυμούσαν οι ίδιοι, αλλά και μια άδικη μεταχείριση των επιζώντων συζύγων, συγγενών και οικείων τους που επιθυμούν τη μεταφορά της σορού, των οστών ή της τέφρας τους στη χώρα μας».

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος προβλέπεται στο άρθρο της τροπολογίας που προτείνει το ΚΚΕ: «Επιτρέπεται η μεταφορά στη χώρα μας της σορού, των οστών ή της τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, από τους οποίους είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και οι οποίοι έχουν πεθάνει και ταφεί σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να αποτελεί κώλυμα για την πραγματοποίησή της η απώλεια της ιθαγένειάς τους».

Ριζοσπάστης

Επικίνδυνο παζάρι


Από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα
Από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα
Πηγή: Associated Press

Αν κάτι επιβεβαιώνουν τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας, είναι ότι το πολύπλευρο παζάρι ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τη μοιρασιά πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, αγορών και σφαιρών επιρροής, έχει ακόμα πολλά επεισόδια και ότι σίγουρα τίποτα θετικό δεν προμηνύεται για τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού.

Καθόλου τυχαία, τα υποτιθέμενα «αυστηρά μηνύματα» της Συνόδου και τις προειδοποιήσεις που «φούσκωσαν» χτες τα αστικά επιτελεία, ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», διαδέχονταν οι επισημάνσεις για τα «κοινά συμφέροντα» και τη «στρατηγική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας.

Ιστορίες διαχείρισης


Για την καπιταλιστική κρίση και το βάθος της; Είναι που δεν υπήρχαν οι «απαραίτητοι μηχανισμοί», όπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ ζητώντας τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» για τις ...επόμενες βροχερές μέρες. Για το εμπόριο και την πολύπλευρη αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων από τα τεχνολογικά μονοπώλια; Φταίει που δεν υπάρχει «ένα πλαίσιο που θα υποχρεώνει τους κολοσσούς του Διαδικτύου να παρέχουν στους χρήστες καλύτερη, διαφανή και γρηγορότερη ενημέρωση για την τύχη των δεδομένων τους», κατά τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας. Για το χάλι στο ποδόσφαιρο; Είναι που δεν «είχε χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» η κυβέρνηση, ενώ τώρα μπήκε τάξη και οι μεγαλοπαράγοντες «δεσμεύτηκαν» στο νέο πλαίσιο. Οπου και να γυρίσει το βλέμμα του κανείς στην επικαιρότητα, δίπλα στους ανταγωνισμούς θα βρει και μια «ιστορία διαχείρισης» από τα αστικά επιτελεία, που παρουσιάζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα ως ικανό δήθεν να «αυτογιατρεύεται» με μια άλλη, καλύτερη τάχα διαχείριση. Και πάντα με τον ίδιο σκοπό, να κρύβεται το «κοινό νήμα» που συνδέει όλα αυτά τα πολλά και διαφορετικά: Τα μονοπώλια που κάνουν κουμάντο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η οικονομία και η εξουσία του κεφαλαίου, που πρέπει να ανατραπεί για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες και να σπάσουν τα άθλια καπιταλιστικά δεσμά τους οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες.