Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης!

Στο συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη που οργανώνουν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της περιοχής 

Θα είναι μόνο οι Λακεδαιμόνιοι πλην όλων των άλλων ονοματομάχων



Μπ. Μπρεχτ: «Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε»







Από atexnos

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Σήμερα, 10 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου κομμουνιστή διανοητή, ποιητή και δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ενός ανθρώπου που, μέσα απ’ τη ζωή και την τέχνη του, στάθηκε συνειδητά στο πλαϊ των λαών που αγωνίζονταν για την ειρήνη, την κοινωνική αλλαγή, την πρόοδο, την σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία.

Το έργο του Μπρεχτ- κορυφαίο παράδειγμα στρατευμένης τέχνης – υπήρξε πρωτοποριακό γέννημα των κοιλοπονημάτων της ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Ο θρίαμβος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η εξέγερση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία, η άνοδος του ναζισμού και ο πόλεμος σφράγισαν ανεξίτηλα την συνείδηση του Μπρεχτ και έθρεψαν το θεματολογικό του οπλοστάσιο. 

Αλεξανδρούπολη, 11/2/2018: Συλλαλητήριο - Όχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων - Όχι στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Όχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης!
Παρασκευή 09/02/2018 - 12:19 - Ενημέρωση: Παρασκευή 09/02/2018 - 12:22
Την Κυριακή στις 11 π.μ. στο δημαρχείο της πόλης το συλλαλητήριο που οργανώνουν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της περιοχής
Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 11 το πρωί, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, καλούν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σωματεία και φορείς της περιοχής.
Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

NOVARTIS: Το «δέντρο», το «δάσος» κι ο βούρκος




NOVARTIS: Το «δέντρο», το «δάσος» κι ο βούρκος – του Νίκου Μπογιόπουλου

 



   Η Novartis το 2015 τιμήθηκε με την «Διάκριση Επιχειρηματικής Αριστείας» («Diamonds of the Greek Economy 2015») ως η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

    Πάμε τώρα να δούμε για ποιο πράγμα (δεν) μιλάμε αφού μερικά πράγματα είναι πιο προστατευμένα και από τους καλύτερα «προστατευόμενους» (;) μάρτυρες.
Μνημόνιο επί…7!
 
    Μια όχι τόσο φωταγωγημένη πλευρά της δικογραφίας είναι αυτή όπου αναφέρεται ότι:
  • Η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα – εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας επηρεάζει την διαμόρφωση των τιμών σε 30 περίπου χώρες – επηρέασε άμεσα τις φαρμακευτικές αγορές διαμορφώνοντας έναν τζίρο ύψους 150 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.
  • Την περίοδο 2000-2010 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από 1,4% του ΑΕΠ εκτινάχτηκε στο 2,1% του ΑΕΠ, διπλάσια από τον μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ που ήταν 1% (σσ: στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα αφού η δημόσια δαπάνη από 0,9% το 2000 απογειώθηκε στο 2,2% το 2009 και παρέμεινε στο 1,5% μέχρι και το 2012 – ετήσια έκθεση φαρμάκου 2012/ΙΟΒΕ).
  • Την περίοδο 2000-2015 δαπανήθηκαν σωρευτικά στην Ελλάδα 68 δισ. ευρώ για φάρμακα με τα 47 δισ. ευρώ να αποτελούν δημόσια δαπάνη.
  • Αν την περίοδο αυτή η Ελλάδα δαπανούσε ως ποσοστό του ΑΕΠ της για φάρμακα όσα δαπανούνταν κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τότε, σύμφωνα με την δικογραφία, θα είχαν ξοδευτεί – σε τιμές του 2017 και σύμφωνα με τους συντελεστές ανατοκισμού – περί τα 33 δισ. ευρώ (!) λιγότερα από όσα ξοδεύτηκαν.

Μακεδονικό- "NOVARTIS": Τσαρλατανισμός μετά λασπομαχίας!!!


Πήρε ή όχι μίζες; 
 
Εκανε ή δεν έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του ο Αδ. Γεωργιάδης;
 
Πότε εμφανίστηκε η υγρασία στον τοίχο του, πριν από το 2008 ή μετά;
 
Τι χρώμα είχαν (ή δεν είχαν;) οι βαλίτσες που έφταναν (ή δεν έφταναν;) στο Μαξίμου; 
 
Πόσα χαρτονομίσματα χωρούσαν; 

Ερωτήματα που πέφτουν σαν βροχή αυτές τις μέρες και αποτελούν τη θεαματική γαρνιτούρα της ειδησεογραφίας γύρω από την υπόθεση «Novartis». 

Και είμαστε ακόμα στην αρχή, μιλώντας για μια υπόθεση με μεγάλη ουρά, που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει για καιρό... 

Παρόμοια ήταν, όμως, η γαρνιτούρα γύρω και από το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό των Σκοπίων την περασμένη Κυριακή: 
 
Τι λένε οι «ειδικοί» για τον όγκο των συγκεντρωμένων;
 
Γιατί σβήστηκε η ώρα από το βίντεο της αστυνομίας; 

Ενα πραγματικό ξεσάλωμα που τροφοδοτεί τη λασπομαχία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Ενας τσαρλατανισμός, που στόχο έχει να συντηρείται μια αντιπαράθεση ξένη προς τα προβλήματα των εργαζομένων, για να κρύβεται η ουσία των εξελίξεων, να θεωρείται ως απαραβίαστη αρχή ότι το φάρμακο και γενικά οι ανάγκες των εργαζομένων είναι εμπορεύματα και ως αιώνιο δόγμα η συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς...
 

Μπόχα…


Της Κάλι Καρά 


Καμώνονται πως έπεσαν από τα σύννεφα με το σκάνδαλο «Novartis». «Σκάνδαλο μεγατόνων» ο ένας, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ο άλλος. Κουβέντες που όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν τη μπόχα που αναδύει η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.
Σύστημα που από τα σπλάχνα του γεννιούνται αυτά τα φαινόμενα.
Σύστημα που δεν μπορεί να εξυγιανθεί, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που το υπηρετούν με νύχια και με δόντια.

Υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν είναι εκεί που δήθεν το ψάχνουν. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και θα υπάρχει όσο το φάρμακο αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα αποκτήσει μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα, όσο είναι πανάκριβο και απλησίαστο για τους ασφαλισμένους, τα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους.