Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μπροστά στο «αναπτυξιακό» συνέδριο κυβέρνησης - Περιφέρειας Πελοποννήσου


Το βασικό ερώτημα για τα λαϊκά στρώματα παραμένει: Ποιον θα ωφελήσει αυτή η ανάπτυξη;
Ο κλάδος της Ενέργειας είναι χαρακτηριστικός για να βγουν συμπεράσματα.

Με επίκεντρο τη Μεγαλόπολη διαμορφώνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ενεργειακό κόμβο.

Ολοκληρώνεται η νέα γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης 400 KV Μεγαλόπολη - Πάτρα και αναβαθμίζεται η γραμμή Μεγαλόπολη - Κόρινθος - Αττική.

Θα κατασκευαστεί νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV Μεγαλόπολη - Μολάοι και νέα γραμμή υψηλής τάσης 150 KV Μολάοι - Νεάπολη.
Θα γίνει διασύνδεση με διπλό υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος Νεάπολη - Κρήτη (Χανιά).

Διαμορφώνεται έτσι ένα πλέγμα - δάσος γραμμών μεταφοράς και πυλώνων που έχει τη δυνατότητα να παίρνει και να δίνει ρεύμα σε κάθε σημείο που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διασφαλίζοντας τη μεταφορά του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) που διαρκώς επεκτείνονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ακόμα και από τις ΑΠΕ της Κρήτης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, ψηφίζει συνέχεια νόμους που ενισχύουν και θωρακίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια.


«Πάρτι» με τις ΑΠΕ
Διευρύνουν το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που λειτουργούν σαν ενεργειακή θηλιά στο λαιμό των λαϊκών καταναλωτών, αφού δίνουν στο δίκτυο πανάκριβο το ρεύμα που παράγουν και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν επιπλέον χοντρό χαράτσι (τέλη) για να επιδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Αναμφίβολα οι ΑΠΕ είναι η κότα που γεννά χρυσά αυγά για το κεφάλαιο, ενώ σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν στις περιοχές που εγκαθίστανται.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής ισχύος 5.000 MW, από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μονάδες ισχύος 2.500 MW, και εξετάζονται οι υπόλοιπες. Μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 700 MW έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνδεθεί στο δίκτυο και πολλές άλλες είναι στο στάδιο της κατασκευής.

Από στοιχεία που έχουμε για ένα μέρος των επιδοτήσεων, έχουν δοθεί μέσα στην κρίση 218.627.525 ευρώ για μονάδες συνολικής ισχύος 525 MW.
Αδειοδότησαν και λειτουργεί στους Αγίους Θεοδώρους μονάδα 442 MW του ομίλου Μυτιληναίου - «Motoroil» με εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο. Στον ίδιο όμιλο έχει εγκριθεί άδεια εγκατάστασης και δεύτερης μονάδας ίδιας δυναμικότητας (442 MW).

Η κερδοφορία του ομίλου είναι εγγυημένη, αφού όταν παράγει ρεύμα το πουλάει ακριβά και όταν είναι σε εφεδρεία πληρώνεται με σημαντικά ποσά.
Παράλληλα περιορίζουν τη χρήση του λιγνίτη, πουλάνε το Λιγνιτικό Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης (Μονάδες - Ορυχεία) και μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο για σύμμεικτα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) εγκρίνει και επαυξάνει
Στηρίζει και υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο κάθε κρίκο «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης και άγριας εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.

Βάζει γερά πλάτη στις προσπάθειες των επιχειρηματικών ομίλων να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στη θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας και οραματίζεται συνολική παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 15.000 MW (τριπλάσια από τις συνολικές ανάγκες της χώρας).
Διεκδικεί να περάσει από την Πελοπόννησο και όχι από την Αττική το μεγάλο καλώδιο που σχεδιάζεται για να συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα με τις χώρες της ΕΕ.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μεθόδευσαν στα κρυφά την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, μια περιοχή που είναι ανοιχτό μουσείο, γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν θετική απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού και των φορέων της Μάνης.
Εφτασαν στο σημείο να πάρουν απόφαση υπέρ των Ενεργειακών Κοινοτήτων (κρίκος για την παραπέρα «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας) δύο και πλέον μήνες προτού η κυβέρνηση ψηφίσει το σχετικό νόμο!

Στηρίζει κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί την πώληση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Για άλλη μια φορά, κρυφά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έστειλαν στις 28/6/2016 έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος με υπογραφή του κ. Τατούλη, που αναφέρει ότι δεν διαφωνεί με τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη.

Οι εξελίξεις αυτές θα αυξήσουν κι άλλο την ανεργία, το μαρασμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην περιοχή.

Τι πρότεινε από την Κοζάνη η κυβέρνηση στους σημερινούς και τους μελλοντικούς ανέργους της περιοχής; Να φτιάξουν «ενεργειακούς συνεταιρισμούς»! Που σημαίνει, να γίνουν επιχειρηματίες - «φασονατζήδες» των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, μέχρι να τους απορροφήσουν και να τους πετάξουν οριστικά έξω, σε έναν επόμενο γύρο της «απελευθέρωσης».

Φιλολαϊκή λύση στον τομέα της Ενέργειας μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή Ενέργειας (ορυκτά, ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιούσια, ώστε στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας Ενέργειας να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ριζοσπάστης 

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χτίζοντας την Κοινωνική τους Συμμαχία, θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους.


Βαγγέλης ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ
Στέλεχος του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου