Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

«Εξαιρετικά επείγον» στόχος η «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων»




 
Συνηθίσαμε να μιλάμε για τον κατήφορο της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης, μα ο κατήφορος δεν πρόκειται να βρει πάτο. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια η κυβέρνηση φροντίζουν καθημερινά ν’ αποδεικνύουν ότι σφιχτοδεμένοι στο άρμα των  πολιτικών της ΕΕ που δρα ως οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους και τους λαούς της, θα συνεχίσουν και είναι αποφασισμένοι να δώσουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία, εμπαίζοντας και εξαπατώντας το λαό.

Καλύτερα δεν γίνεται…




Καλύτερα δεν γίνεται…

 

 
 
Αν ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών όπως αυτές είναι διατυπωμένες- και νομοθετημένες- μέσα στα μνημόνια, τότε η κυβέρνηση πράγματι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι (έχει) κάνει καλή δουλειά.

Και έχει κάνει καλή δουλειά γιατί πρώτον, ικανοποιεί αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία στον τόπο δηλαδή τους δανειστές και δεύτερον γιατί ευνουχίζει από πολιτικά επιχειρήματα την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς δεν έχει τίποτε περισσότερο να προσφέρει στους δανειστές παρά μόνο τη διαθεσιμότητά της να συνεχίσει το θεάρεστο αυτό έργο από το σημείο που θα το αφήσει κάποια στιγμή η παρούσα κυβέρνηση.

Σενάρια αντιλαϊκά από χέρι




Έναν ακόμα «κλότσο» στο κουβάρι της «Βαρουφακειάδας» έδωσαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα δημοσιεύματα με επιπλέον σημεία από το βιβλίο του πρώην υπουργού, αυτή τη φορά για τη φερόμενη πρόταση από τη γερμανική πλευρά για ένα «προσωρινό Grexit», καθώς και για διάφορα σενάρια για οικονομική στήριξη από κράτη εκτός ΕΕ.

Τα δημοσιεύματα, όπως ήταν λογικό, ξεκίνησαν με τη σειρά τους κι ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, φτάνοντας μέχρι τις απειλές για Eξεταστικές Eπιτροπές κ.λπ.

Το «νέο» μοντέλο...


«Ο στόχος μας στο μέλλον δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε κανονικότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές, πράγμα που θα παρασύρει προς τα κάτω τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να δανειστούν και πάλι με καλύτερους όρους. Ετσι θα αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία, πράγμα που θα στηρίξει και τις αναπτυξιακές προσπάθειες». Κάπως έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξήγησε (στην «Καθημερινή») τους στόχους της «δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές», την έκδοση του κρατικού ομολόγου, την περασμένη βδομάδα. Τι είπε δηλαδή; Οτι όλος ο σαματάς γίνεται για να μπορεί το κεφάλαιο να βρει «ζεστό» χρήμα και να επαναδανειστεί με «τις πλάτες» ουσιαστικά του κράτους. Την ίδια ώρα, η «Αυγή της Κυριακής» παρουσίαζε τις αποφάσεις για συμμετοχή σε «αναπτυξιακές τράπεζες» των BRICS κ.λπ., ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθούν έργα υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια κ.ο.κ., που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «νέου παραγωγικού μοντέλου», ένα από τα βασικά στοιχεία της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι ο επαναδανεισμός, με «εγγύηση» τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται διαρκώς, με «γνώμονα» τις ανάγκες των μονοπωλίων και με «προοπτική» να τα ξαναπληρώσει όλα αυτά ο λαός...