Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Διαδικτυακός Ψεκασμός


Πως αναγνωρίζουμε ένα ψεκασμένο άρθρο μονάχα από τον τίτλο! (Α' Μέρος)

Ξεκινώ μια προσπάθεια να καταδείξω πως λειτουργεί ο διαδικτυακός μηχανισμός της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψεκασμένων και φασιστικών ειδήσεων, που από το 2008, και μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο σκοπός των εμπνευστών αυτών των άρθρων δεν είναι πάντα προφανής. Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν πέρα από την εσκεμμένη παραπληροφόρηση είναι η δημιουργία κλίματος ενάντια σε ανθρώπους ή και ομάδες που είναι διαχρονικά στοχευμένες από τους φασίστες.

Ο… καλός φίλος Ιβάν Σαββίδης


Μετά και τα όσα έγιναν στην Βουλή, ο Σαββίδης φωνάζει πλέον προς πάσα κατεύθυνση ότι κατεβαίνει Αθήνα, γίνεται κεντρικός «παίκτης» στο εγχώριο παιχνίδι που, όλοι γνωρίζουμε, παίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο

Κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα κάνει κόμμα. Θα ήταν, λέει, ένα κόμμα πατριωτικό, με έντονο το ποντιακό στοιχείο, αναφορά στις χαμένες πατρίδες και ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα και τα Πατριαρχεία.

Ανοησίες. Για ποιο λόγο να κάνει κόμμα ένας άνθρωπος που μπορεί, άνετα, να ασκεί επιρροή σε δύο-τρία κοινοβουλευτικά σχήματα, ενώ παραλλήλως εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος της κυβέρνησης; Εν προκειμένω δε, η σχέση αυτή λειτουργεί και αμφίδρομα: η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος φίλος του Ιβάν, φάνηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. ΣΥΡΙΖΑ και Σαββίδης ήταν υποχρεωμένοι όχι μόνο να διατηρούν άριστες σχέσεις, αλλά και να συμβαδίσουν με προορισμό την ενδυνάμωσή τους και τη δημιουργία ενός νέου «συστήματος». Τι ζητούν, άλλωστε, οι κυβερνήσεις; Τα νέα τζάκια. Και τι χρειάζονται τα νέα τζάκια; Κυβερνήσεις πρόθυμες να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο. Δεν είναι συνοικέσιο. Είναι έρωτας που δεν κρύβεται.

Μνημείο θράσους


Μνημείο απύθμενου θράσους αποτελεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, που φτάνει στο σημείο να αποδίδει ευθύνες στους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η κυβέρνηση έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα. Μάχη που, στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση, μάχη που συνεχίζεται. Ομως οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις, ειδικά στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Οπως μας υπενθυμίζει η Εργατική Πρωτομαγιά, οι μάχες κερδίζονται από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων». Να λοιπόν που για τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού και την επέκτεινε ακόμα περισσότερο, έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι, που δεν στήριξαν όσο θα έπρεπε την κυβέρνηση στην «τεράστια μάχη» που έδωσε για να υπερνικήσει τον αρνητικό συσχετισμό! Γίνεται φανερό ότι όσο προχωρά η κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, τόσο η κυβέρνηση θα αναζητά καταφύγιο στην πρόκληση και στο ψέμα. Γι' αυτό χρειάζεται η απάντηση στην αντιλαϊκή της πολιτική και την κοροϊδία να είναι ηχηρή και μαζική, με τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα προπομπός ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ




ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 


Στην ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ στη Βενεζουέλα αποσκοπεί  το κοινό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υιοθετεί την πλατφόρμα της αντίδρασης και ενέκριναν οι ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών και Φιλελευθέρων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 450 ψήφους (35 κατά και 100 αποχές). 

Σε δελτίο Τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα αναφέρει:
«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα που