Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σταγόνα και ευρώ… ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα


 Ενιαία τιμολόγηση του νερού για όλη την Ελλάδα-Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης

Σε υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού αναμένεται να οδηγήσει ο νέος ενιαίος πανελλαδικός τρόπος τιμολόγησης που πρόκειται να ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να γίνουν στα νησιά, τα οποία, ήδη, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ύδρευσης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση.
Μέχρι τώρα η τιμολόγηση γίνεται ως εξής: Η ΕΥΔΑΠ για την Αθήνα και η ΕΥΑΘ για την Θεσσαλονίκη προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός περιβάλλοντος εγκρίνει ή μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική.

Στις περιοχές που δεν υδρεύονται από τους δύο προαναφερόμενους οργανισμούς, τα δημοτικά συμβούλια τιμολογούν το νερό σύμφωνα με τους υδάτινους πόρους που διαθέτουν, δηλαδή πηγές, λίμνες κλπ και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης.

Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης  και ειδικότερα το καλοκαίρι που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση και καταφεύγουν στην αφαλάτωση, η τιμολόγηση γίνεται από τους δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται  για την κάλυψη του κόστους ή μέρους του κόστους της αφαλάτωσης.

Ωστόσο, τώρα, η Εθνική Επιτροπή Υδάτων με μια ισοπεδωτική απόφασή της επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών, κ.λπ. Πάντως, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων την τιμολόγηση του νερού πανελλαδικά.

Μετά απ’ αυτό το σωματείο εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και 11 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Σύρου και της Τήνου προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων –της 19ης Μαϊου 2017, με την οποία επιβάλλεται ενιαία τιμολόγηση νερού.

Σκοπός της απόφασης αυτής, μεταξύ των άλλων, είναι, «η έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για διάφορες χρήσεις».

Το σωματείο επισημαίνει ότι η τιμολόγηση του νερού θα γίνεται κατά τέτοιο τρόπο «ώστε να ανακτάται πλήρως από τους χρήστες το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου