Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ζητά την ανοχή του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου



Eurokinissi
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εξέλιξη προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά το εύρος και την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων αλλά και το χρόνο που θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται τα παζάρια για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» είναι ρευστό, η κυβέρνηση εμπλουτίζει τη «γραμμή» υπεράσπισης της συμφωνίας που έχει καταρχήν συνομολογήσει με «σφαγή» αφορολόγητου ορίου, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ., προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή του λαού, αν όχι τη συναίνεσή του.
 Αυτό, άλλωστε, αξίωσε ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του απ' την Κέρκυρα, όπου πέρασε τις μέρες του Πάσχα. «Ολοι μαζί μπορούμε να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια και να την πάμε ακόμα πιο ψηλά», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας,
και υποσχέθηκε στο λαό ως ανταμοιβή της επιλογής να βάλει πλάτη στα προτάγματα του κεφαλαίου την ...Ιθάκη, κρύβοντας φυσικά ότι αυτή υπάρχει μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι για το λαό, που θα συνεχίσει να συνθλίβεται στις συμπληγάδες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οπως είπε, «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη, δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Να διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Και αρκεί να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα».

Με δεδομένο ότι το παραμύθι των αντίμετρων που θα είναι προς όφελος του λαού και θα εξισορροπήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ξέφτισε σχετικά γρήγορα, η κυβερνητική προπαγάνδα επενδύει στην υπόσχεση της «Ιθάκης», όπως βαφτίζει τα μέτρα για το χρέος, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνακόλουθη ανάκαμψη που οι εξελίξεις αυτές ευελπιστεί να τροφοδοτήσουν, διοχετεύοντας στο κεφάλαιο «ζεστό» χρήμα για τη στήριξη των κερδών του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 - 22 Απρίλη πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου - σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός - «θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια αναμένεται επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Και ακολούθως συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ - πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη - για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Θυμίζουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία πως μπορεί να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με τη χειραγώγηση του λαού. «Εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας», είναι κάποια από τα λόγια του πρωθυπουργού σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, αποσιωπάται ότι δε θα ανακάμψει μαζί με τα κέρδη και το επίπεδο ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, αφού άλλωστε αποτελούν το «λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, και επιφέρουν προσαρμογές στην κυβερνητική προπαγάνδα, που τώρα αναδεικνύει το εφεύρημα της επαναδιαπραγμάτευσής τους. «Εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίσει να υπεραποδίδει και πιάνονται οι στόχοι, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με τους δανειστές», απαντά σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με άρθρο του στο ΑΠΕ, υπενθυμίζει ωστόσο ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι, ομολογώντας πως πρόκειται για το αντίτιμο για μια «συμφωνία για το χρέος και ρεαλιστικά πλεονάσματα, γεγονός που ισορροπεί το τελικό αποτέλεσμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια». Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι τα περιβόητα αντίμετρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα» για την ακραία φτώχεια, ζήτημα άλλωστε που ιεραρχεί ψηλά το ίδιο το κεφάλαιο για να εξασφαλίζει «κοινωνική συνοχή».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου