Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμπαιγμός για τους εργαζόμενους



Η κατανομή του πακτωλού «ζεστού» χρήματος, που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους έως το 2020, ο εξωραϊσμός του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, όσο δεν «βγαίνουν» οι συνταγές αστικής διαχείρισης και δεν έρχεται η προσδοκώμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν οι βασικοί άξονες των εισηγήσεων της Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών της Βουλής. Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν, άλλωστε: «Η Πολιτική Συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος, αναφερόμενη στο κεφάλαιο και την επιχείρηση ανάκαμψης της κερδοφορίας του, είπε ότι «έχουμε 20 δισεκατομμύρια στο τραπέζι μέχρι το 2020 και με το ποσόν αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα να θέτει τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων».


Σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει το χαρακτήρα της ΕΕ, είπε ότι «ακόμα και μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε την ιστορία μας, καταφέραμε με την ΕΕ να έχουμε 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας»! 
Αναφερόμενη στη διαπάλη και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους καπιταλιστές, σημείωσε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις άνευ προηγουμένου, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η έξοδος της Μ. Βρετανίας, η ανέχεια, η επιστροφή των ανισοτήτων», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θέλω να σας αποθαρρύνω, είναι ηράκλειος ο άθλος, είναι πάρα πολύ δύσκολος, παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταπεξέλθουμε».

Ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο πώς θα κατανεμηθούν τα 20 δισ. ευρώ, είπε δείχνοντας στον ΣΕΒ - που προ ημερών αξίωσε να βγουν εκτός αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες και αγρότες - ότι ...«έλαβε το μήνυμα» πως «θέλουμε να ξεφύγουμε από κοντόφθαλμες λογικές και αποσπασματικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, που δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία». «Δίνουμε, λοιπόν, έμφαση σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» και πιο συγκεκριμένα στην «αγροδιατροφή», «στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στον τουρισμό»...

Πρόσθεσε με τη σειρά του ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι» και πως «η λογική που εμείς υποστηρίζουμε» είναι η «πολιτική» και «κοινωνική συνοχή» και «διεκδικεί την εμβάθυνση του πολιτικού πλαισίου αλληλεγγύης και των προγραμμάτων συνοχής των διαρθρωτικών ταμείων», προσθέτοντας ότι «η επιλογή αυτή πιστεύουμε ότι είναι όρος ύπαρξης για την ΕΕ».

«Παραμύθια της Χαλιμάς» η ΕΕ της αλληλεγγύης και συνοχής
 
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι είναι «παραμύθια της Χαλιμάς» τα περί σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής στον καπιταλισμό «γιατί, ακριβώς, στο DNA του είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η όξυνσή τους». «Η ανισομετρία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά του και της ΕΕ. Μια ανισομετρία που οξύνεται ακόμα περισσότερο» και αποτέλεσμα «αυτής της όξυνσης της ανισομετρίας και των αντιθέσεων είναι και η διαπάλη, η οποία υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια μεριά και στη σύγκλιση από την άλλη», η οποία «αντανακλά τον τεράστιο ανταγωνισμό και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, τη Γερμανία, για το ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα "σπασμένα" της κρίσης», «ποια τμήματα του κεφαλαίου θα στηριχθούν περισσότερο και ποια λιγότερο». 

«Είναι φανερό - πρόσθεσε - ότι η λεγόμενη συμμαχία του Νότου δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμαχία των χωρών που έχασαν θέσεις από την καπιταλιστική κρίση και προσπαθούν να ανακτήσουν μερίδια».

«Τα ευρωπαϊκά προγράμματα - σημείωσε - ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκαν για να υλοποιηθούν οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και των δικτύων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποιούνται για τις ανατροπές, όσον αφορά τις κατακτήσεις που είχε η εργατική τάξη. Μέσα από αυτά χρηματοδοτούνται οι ανατροπές στην αγορά εργασίας για τη δημιουργία ενός φθηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού».

Οσο για τις ιστορικές αναφορές της Επιτρόπου, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το KKE είναι πραγματικά υπερήφανο για τα τεράστια επιτεύγματα των λαών των σοσιαλιστικών χωρών που γνώρισε η ανθρωπότητα». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας» και «είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων να βαδίσουμε το δρόμο που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τη μισθωτή σκλαβιά».

Τόνισε πως «μόνο ως ειρωνεία μπορούν να θεωρηθούν τα 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας της ΕΕ», για τα οποία έκανε λόγο η Επίτροπος, στην οποία υπενθύμισε τις πολεμικές επεμβάσεις και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αξιοποίηση μάλιστα από την ΕΕ του εθνικισμού, την ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της και τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και επεμβάσεις. «Αποτελεί, δηλαδή, τον θύτη των λαών», σημείωσε, ενώ όσον αφορά την ...«ευημερία», παρέθεσε στην Επίτροπο την άγρια επίθεση που δέχονται οι λαοί ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις ανατροπές του σοσιαλισμού, στο «βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας». «Δεν πρόκειται να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού όσο βρισκόμαστε στις συμπληγάδες αυτού του συστήματος, όσο στην οικονομία και στην εξουσία κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ», σημείωσε.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει, η Επίτροπος, αφού δήλωσε ...προσβεβλημένη, αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι... «δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου