Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Αυτός είναι ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού…

Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού: Μικρά παιδιά-σκλάβοι στα ορυχεία κοβαλτίου του Κονγκό σακατεύονται ή πεθαίνουν για να κατασκευαστούν «έξυπνα» κινητά και «γκάτζετς»… (VIDEO) 

 


Στο καπιταλιστικό σύστημα προτεραιότητα έχει το κέρδος και όχι η ανθρώπινη ζωή. Στην Αφρική γίνονται πόλεμοι και σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι για τον έλεγχο των ορυχείων κοβαλτίου.
Τα τελευταία χρόνια η  ζήτηση για κοβάλτιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών ηλεκτρονικών συσκευών και «γκάτζετς», μεταξύ των οποίων και τα περίφημα «έξυπνα τηλέφωνα»-smartphones μετρημένων στα δάχτυλα τους ενός χεριού πολυεθνικών εταιρειών κολοσσών, που έχουν κατακλύσει τον κόσμο.


Στο βίντεο φαίνεται μέρος της διαδικασίας εξόρυξης κοβαλτίου σε ορυχείο του Κογκό. Ανάμεσα στους εργάτες δουλεύουν σκληρά σε άθλιες καιρικές και εργασιακές συνθήκες και υπό την απειλή ξυλοδαρμού πολλά μικρά παιδιά, κάποια από τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει καν τα πέντε τους χρόνια! Κάποια παιδάκια μιλάνε στην κάμερα για τους λόγους που εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν, για τους πόνους στο κορμάκι τους και για την κακομεταχείριση των ενηλίκων εργοδηγών-βασανιστών τους...


Μετά τους πολέμους για το κοβάλτιο, «μπορούν» εργάτες και ανήλικα παιδιά σκλάβοι να πεθαίνουν «εν ειρήνη» στις στοές των ορυχείων για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Αυτός είναι ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού…
 

1 σχόλιο: