Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Στο τραπέζι η φτηνή και επιδοτούμενη εργασία, οι χρεωμένες επιχειρήσεις και η συρρίκνωση της ΔΕΗ

 

 
 
Με δρομολογημένους τους βασικούς άξονες της συμφωνίας που σηματοδοτούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ με μειώσεις σε αφορολόγητο όριο και συντάξεις θα συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή, εκτός απροόπτου, οι συναντήσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους του Κουρτέτου στην Αθήνα.
 
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν όσοι υπουργοί έχουν μέχρι τώρα διαπραγματευθεί θέματα που σχετίζονται με το νέο πακέτο μέτρων. Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να «κρύψει» την αντιλαϊκότητα των πρόσθετων μέτρων με τα αποκαλούμενα αντίμετρα. Ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων επιχειρήσεων που έχουν «κόκκινα» δάνεια μέσω του υπό νομοθέτηση εξωδικαστικού μηχανισμού και την παροχή φτηνών εργαζομένων με προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που ήταν την Πέμπτη στο τραπέζι των συζητήσεων.


Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε όλες τις λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου και των τεχνικών κλιμακίων διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες επί του νομοσχεδίου που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά. Οι Θεσμοί ζητούν να υπάρχει δυνατότητα «κουρέματος» ή και διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ΦΠΑ και ΦΜΥ των επιχειρήσεων. Επιπλέον ζητήθηκε να αποκλειστούν οι μικρότερες επιχειρήσεις και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 50.000 ευρώ και πάνω και όχι από 20.000 ευρώ που είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Πηγές του υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν πως θα προκύψει συμφωνία για τον εξωδικαστικό διαγωνισμό καθώς σε όλα τα υπόλοιπα θέματα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει.

Συμφωνούν κυβέρνηση και κουαρτέτο στην πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και με εργασία, φτηνή και επιδοτούμενη, μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, τα οποία επίσης έχουν αξιοποιηθεί ήδη στην Ελλάδα για να χτυπηθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα τεχνικά κλιμάκια δέχονται τόσο την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης όσο και τους στόχους που τέθηκαν αλλά το θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων μένει ανοιχτό.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα για τεχνική βοήθεια στην Παγκόσμια Τράπεζα και δεν αποκλείει να λάβει επίσης δάνεια από τον ίδιο οργανισμό. Επιδιώκει ωστόσο το κόστος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης να μην επιβαρύνει την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 Το θέμα της χρηματοδότησης θα συζητηθεί εκ νέου, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας λίγων μηνών μέσω νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όπως είναι η οκτάμηνη απασχόληση στου δήμους. Παράλληλα περιλαμβάνει επιδότηση θέσεων εργασίας προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευθούν την εργασία νέους εργαζόμενους και σημαντικά προσόντα.

Τα ενεργειακά και κυρίως το μέλλον της ΔΕΗ είναι θέμα που συζητήθηκε ξανά την Πέμπτη το βράδυ σε συνάντηση που είχαν με τα τεχνικά κλιμάκια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως το καλοκαίρι προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να ενταχθούν κι άλλοι ισχυροί παίχτες τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία.

Το Κουαρτέτο ζητά να ιδιωτικοποιηθούν έγκαιρα μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ κατά το πρότυπο του παλιού σχεδίου για «μικρή ΔΕΗ» ή να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο NOME έτσι ώστε οι νέοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές ηλεκτρική ενέργεια και να την πωλούν ακριβότερα στη λιανική αγορά.

Και οι δύο διαδικασίες οδηγούν σε συρρίκνωση της ΔΕΗ είτε στην παραγωγή είτε στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειες και θα πληγούν συμφέροντα άλλων επιχειρηματικών ομίλων που ήδη βρίσκονται στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το άνοιγμα της αγοράς και διαπραγματεύεται τη μέθοδο προκρίνοντας τις δημοπρασίες (NOME) σε πρώτη φάση και την πώληση μονάδων ή θυγατρικών της ΔΕΗ σε μεταγενέστερο χρόνο, με τις πληροφορίες ν κάνουν λόγο για τον Ιούνη.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως το αρμόδιο υπουργείο έχει προτείνει την αύξηση των ποσοστών των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν και στο τέλος του έτους να αξιολογηθεί εκ νέου ο στόχος μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου