Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η στρεβλή απελευθέρωση της Αθήνας!

 

Η παρέμβαση του καθηγητή Γιώργου Μαργαρίτη σε εκπομπή της ΕΤ1

 

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 13 Οκτωβριου 2016 
Πως και από ποιους έγινε η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944; Ποια ήταν η κοινωνική και πολιτική κατάσταση εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα; Γιατί δεν γιορτάζεται η 12η Οκτωβρίου στη χώρα μας; 

Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στη συζήτηση που έγινε στην τηλεόραση της ΕΤ1 στις 11 Οκτωβρίου. Στη συζήτηση παρενέβη ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παραθέτουμε το απόσπασμα της εκπομπής με την παρέμβαση του Γ. Μαργαρίτη.


Μαζική και μαχητική η Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Με μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας. 
Διαδηλώσαμε ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης,  τις νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και απαιτήσαμε την απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών περίθαλψης, άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών υγείας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας.

 Δώσαμε σήμερα συνέχεια στις μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν εδώ και δέκα σχεδόν μέρες σε όλη τη χώρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Χρήστο Σαλονικιό, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ, τον Γιώργο Κουτουνίδη, Α’ Αντιπροέδρου της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ και την Εύη Χαρακλιά, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου.
(Η ομιλία της  συναδέλφησας Εύης Χαρακλιάς  από κάποιο πρόβλημα βρίσκετε στο τέλος.) 
 
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σ.Σ.
(Η ομιλία του συνάδελφου Δήμου Κουμπούρη από κάποιο πρόβλημα βρίσκετε στο τέλος.) 



Στο σημερινό (χθεσινό)  συλλαλητήριο κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν τα σωματεία ΙΚΑ της:

Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερβίων, Λιτοχώρου, Κατερίνης, Σερρών, Γιαννιτσών, Νάουσας, Δράμας και Βέροιας.  

Από τον ΟΑΕΕ: Ν. Θεσσαλονίκης, Λιτοχώρου, Κατερίνης, Σερρών, Γιαννιτσών, Έδεσσας,  Νάουσας, Δράμας, Βέροιας  και Χαλκιδικής.  

Συμμετείχαν ακόμη  τα σωματεία: Δημοσίου Ν. Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΑΣ- ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, ΔΕΚΟ – Τραπεζών Θεσσαλονίκης, Εμφιαλωμένων Ποτών, Χαλυβουργείου Μακεδονίας, ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας και από την Ένωση Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Εθνικής Άμυνας.

 

 Το ψήφισμα της συγκέντρωσης.  

Γιατί άραγε δεν γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας;


Γιατί άραγε δεν γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας;

Γράφει ο 2310net //
Είναι περίεργο το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι την απελευθέρωση από την κατοχή που προέκυψε από αυτόν.

Με άλλα λόγια, σε λίγες μέρες θα ετοιμαστούμε να γιορτάσουμε το «ΟΧΙ» που υποτίθεται ότι είπε ο φασίστας Μεταξάς και σχεδόν αγνοούμε την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Συνήθως για να χλευάσουν το επίπεδο μόρφωσης της νεολαίας λίγες μέρες πριν τις εθνικές επετείους, τα κανάλια ξαμολιούνται και κανιβαλιστικά ρωτάνε τους πιτσιρικάδες «τι γιορτάζουμε» ελπίζοντας να τους πιάσουν αδιάβαστους. Αλήθεια, πόσοι μορφωμένοι γνωρίζουν πότε απελευθερώθηκε η Αθήνα; Και αν γνωρίζουν, από πού το έμαθαν; Σίγουρα όχι από το σχολείο.

Ε, όχι και αθώες περιστερές


«Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. 
Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους. 
 Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας. 
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Και είμαι βέβαιος ότι όπως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις μας θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»!
Τάδε έφη Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του απ' το Κάιρο όπου πραγματοποιήθηκε η 4η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου... 

Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της εξουσίας των μονοπωλίων, οι απολογητές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που αιματοκυλούν χώρες και λαούς και δεν διστάζουν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων να μπουρλοτιάζουν ολόκληρες περιοχές, πάει πολύ να κραδαίνουν κλαδί ελαίας παριστάνοντας τις αθώες περιστερές...