Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το «εθνικό μέτωπο»


Το τρίτο μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».
 Το πόρισμα της Επιτροπής των «ειδικών», ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας παραγράφους ότι για τον κατώτερο μισθό και τις κλαδικές Συμβάσεις «δεν συνιστούμε την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, ιδιαίτερα δε με το ύψος των μισθών που υπήρχε πριν από την κρίση, αλλά έναν εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές».Σε άλλο σημείο, το πόρισμα διαβεβαιώνει ότι ούτε οι «κοινωνικοί εταίροι» θέλουν «επιστροφή στο παρελθόν». 
Οπως γράφεται, «οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη, χωρίς να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα». 
Επομένως, να σε ποια γραμμή συγκροτείται το «εθνικό μέτωπο» που λέει η κυβέρνηση, μπροστά στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά: Στη γραμμή της κατοχύρωσης για το κεφάλαιο όλων των αντεργατικών μέτρων και του «εκσυγχρονισμού» της εργατικής νομοθεσίας στην ίδια κατεύθυνση. Που σημαίνει να ξεγράψουν οι εργαζόμενοι όσα έχασαν, να διαγράψουν ακόμα και τη σκέψη για ανάκτηση απωλειών, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στα χρόνια της κρίσης. 
Αυτή είναι η γραμμή της εργοδοσίας και σ' αυτήν προσπαθούν να σύρουν τους εργαζόμενους κυβέρνηση και εργατοπατέρες, μαζί με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν βγάζουν τσιμουδιά για το πόρισμα.

Θρασύτατη προσπάθεια καπήλευσης των κινητοποιήσεων


Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει προκλητικά ότι ο λαός διαδηλώνει για να δυναμώσει η 
διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ!
Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Με δηλώσεις στα όρια της γελοιότητας, ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επίθεση με χημικά στους συνταξιούχους και ταυτόχρονα να φέρει στα μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα συνδικάτα και φορείς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιχμή τις συντάξεις και τα Εργασιακά.
Ο Γ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε προχτές για την καταστολή που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι της Αττικής την περασμένη Δευτέρα, στη μαζική πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, και απάντησε: «Κάθε άνθρωπος που είναι στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματά του, εγώ το θεωρώ ένα κέρδος για την κοινωνία. Πάντα με τους αγώνες κατακτιούνται όλα τα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τη δική μου προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στόχος είναι αφενός να απομονώσουμε ξανά τους ακραίους παίκτες, που θέλουν να ξανανοίξει το Ασφαλιστικό και να έχουμε νέα μέτρα, ξέρετε σε ποια κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς το Εργασιακό».

Στο χτεσινό Τύπο («Τα Νέα»), ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να δηλώνει ακόμα: «Εμάς δεν μας ενοχλούν οι κινητοποιήσεις, μας ενοχλεί που ο κόσμος που συμμετέχει είναι λίγος (...) Εμένα, για παράδειγμα, με στενοχωρεί που οι κινητοποιήσεις έχουν μικρή συμμετοχή, διότι αυτό δείχνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διέρχεται παρατεταμένη κρίση νομιμοποίησης».

«Άνω σχώμεν τας καρδίας…»


tsipras-ieronymos-kammenos-filis

«Άνω σχώμεν τας καρδίας…»

Η συνάντηση κυβέρνησης- ιεραρχίας στο Μέγαρο Μαξίμου- Το τέλος μιας «μάχης» που δεν έγινε ποτέ.

Η κυβέρνηση, κατά τo  κοινώς λεγόμενo, «έβαλε την ουρά στα σκέλια», αντιμετωπίζοντας την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου, σε μια αντιπαράθεση που η ίδια προκάλεσε και θέλησε να της προσδώσει, μάλιστα, το χαρακτήρα «ιερού πολέμου».


Σε μια συνάντηση, χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, που έγινε άρον- άρον, σημάδι κι αυτό της άτακτης κυβερνητικής υποχώρησης, μπροστά στο «ιερό» μένος των δεσποτάδων, διαπιστώθηκε ότι όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε τις τελευταίες μέρες και από τις δυο πλευρές, ήταν μια… παρεξήγηση.

Κρατική μέριμνα για το κεφάλαιο



Οι πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την προσέλκυση και στήριξη κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που ξετυλίγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται για το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τις προάλλες την άμεση ενεργοποίηση του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», που έρχεται να «κουμπώσει» με τις ειδικές προβλέψεις για το 2017. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια, με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, επιδοτήσεις για την κάλυψη του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών και στην επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα.