Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Επικίνδυνα παραμύθια...


Με ένα λιτό δελτίο Τύπου, ενδεικτικό και των σχέσεων συνεργασίας που συνυπάρχουν με τις σχέσεις ανταγωνισμού ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, η κυβέρνηση ενημέρωσε χτες για τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Γ. Τσεβίκ, στο πλαίσιο και της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του δεύτερου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως παράγοντα σταθερότητας, σε μία περίοδο ρευστότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο» και «αμφότεροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη συνεργασία των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εμπορικές συναλλαγές, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων».
Δηλαδή, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, οι δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η επαναφορά των μόνιμων διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς, η κυβέρνηση ούτε λίγο - ούτε πολύ λέει ότι οι μπίζνες ανάμεσα στους καπιταλιστές των δύο χωρών μπορούν ν' αποτελέσουν τάχα... παράγοντα σταθερότητας! Και όλα αυτά, όταν είναι παραπάνω από φανερό ότι τις προκλήσεις και το φλεγόμενο τοπίο σε όλη την περιοχή, όπως και στα Ελληνοτουρκικά, τα προκαλούν ακριβώς οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών, ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις μπίζνες των καπιταλιστών. Επικίνδυνα για τους λαούς παραμύθια, που πρέπει να αποκρουστούν αποφασιστικά.

Το πλέγμα της «σταθερότητας»... 
Με αφορμή τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, γράφτηκαν χτες στον Τύπο διάφορες αναλύσεις και σενάρια. Μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας «θερμής υποτροπής» στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ότι το Κυπριακό μπορεί να λειτουργήσει σαν «πυροκροτητής» στο Αιγαίο, ότι Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά είναι αλληλένδετοι πόλοι. Γράφτηκε, ακόμα, ότι η αντίδραση των Ευρωπαίων στις προκλήσεις Ερντογάν δεν είναι και τόσο θερμή υπέρ της Ελλάδας, ενώ καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας παίζει και η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Γενικά, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις στα λεγόμενα «εθνικά μέτωπα» και με τον τρόπο αυτό αυξάνεται και η πίεση προς το λαό να μην «πολυκουνιέται», να αποδεχτεί τη διχοτομική λύση για το Κυπριακό και μια ανάλογη που ενδεχόμενα να προκύψει αργότερα για το Αιγαίο και να κάτσει στη γωνία, θεατής των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διενέξεων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το πραγματικό πλέγμα των αντιθέσεων και των συμβιβασμών που συνθέτουν τη «σταθερότητα» στην Ελλάδα, την οποία επικαλείται κάθε τρεις και μία η κυβέρνηση. Το πόσο εύθραυστη είναι αυτή η «σταθερότητα» και με ποιους όρους επιβάλλεται στο λαό, είναι κάτι που χρειάζεται να τον προβληματίσει σοβαρά.

Μοιράζει ... σανό στους συνταξιούχους
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την εγκύκλιο για τον τρόπο που θα διαχειριστεί το στόχο για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Θυμίζουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε προκύψει το σενάριο να μην κοπεί εξολοκλήρου το ΕΚΑΣ από την κατηγορία των δικαιούχων που έπαιρνε σειρά το 2017, αλλά να μειωθεί σε όλους τους εναπομείναντες δικαιούχους και να καταργηθεί οριστικά το 2019. Ετσι κι αλλιώς, όμως, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ακολουθούσε τα συμφωνημένα με το μνημόνιο. Ετσι, όπως αποκαλύφτηκε χτες (και δεν διαψεύστηκε...), η κυβέρνηση προωθεί το σενάριο της μείωσης του ΕΚΑΣ για όλους και από τη σχετική εγκύκλιο προκύπτει ότι η μείωση αυτή θα είναι ακριβώς στο μισό! Δηλαδή, η κατηγορία που παίρνει σήμερα 230 ευρώ θα πάει στα 115, τα 172,5 ευρώ ΕΚΑΣ θα γίνουν 86,3 για την επόμενη κατηγορία, τα 115 ευρώ θα πέσουν στα 57,5 για τους επόμενους και για την τελευταία κατηγορία συνταξιούχων τα 57,5 ευρώ θα γίνουν 28,8. Τι πετυχαίνει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση; Να μετριάσει τις αντιδράσεις και να παρουσιάσει ότι βρήκε τον τρόπο να περιορίσει τις επώδυνες συνέπειες από την προβλεπόμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μεταθέτει, δηλαδή, το οριστικό του κόψιμο στο 2019 για όλους και στο ενδιάμεσο τους πετάει ένα φιλοδώρημα, νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να τους κοροϊδέψει. Στις 15 Δεκέμβρη, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αθήνα, θα το καταλάβει καλά ότι οι συνταξιούχοι δεν τρώνε σανό. Οπως το έχουν αποδείξει άλλωστε και μέχρι τώρα, με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Σε άλλη κατεύθυνση
Την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη, απεργούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο, στο πλαίσιο της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας την επόμενη μέρα. Τα Εργασιακά είναι αναμφισβήτητα το πρώτο θέμα στην απεργία, αλλά και το Ασφαλιστικό, με δεδομένο ότι από 1/1/2017 μπαίνει σε εφαρμογή ο πυρήνας της τελευταίας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αυτό σημαίνει μια σειρά απώλειες στις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με δεδομένο ότι καταργείται και το αγγελιόσημο, χωρίς μέχρις στιγμής να αντικαθίσταται με εργοδοτική εισφορά. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεξόδου και στον κλάδο των ΜΜΕ, αυτό είναι η συμπόρευση με όλους τους άλλους εργαζόμενους και κυρίως η συνάντηση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το πλαίσιο πάλης του. Σ' αυτήν την προοπτική, τα συντεχνιακά αιτήματα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας προσφέρουν τις εντελώς αντίθετες υπηρεσίες. Που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να τις προσπεράσουν, για να αφαιρέσουν από τους εργοδότες και την κυβέρνηση το «φερετζέ» με τον οποίο μεθοδεύουν τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Απο μέρα σε μέρα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου