Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Θρασύτατη προσπάθεια καπήλευσης των κινητοποιήσεων


Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει προκλητικά ότι ο λαός διαδηλώνει για να δυναμώσει η 
διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ!
Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Με δηλώσεις στα όρια της γελοιότητας, ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επίθεση με χημικά στους συνταξιούχους και ταυτόχρονα να φέρει στα μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα συνδικάτα και φορείς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιχμή τις συντάξεις και τα Εργασιακά.
Ο Γ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε προχτές για την καταστολή που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι της Αττικής την περασμένη Δευτέρα, στη μαζική πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, και απάντησε: «Κάθε άνθρωπος που είναι στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματά του, εγώ το θεωρώ ένα κέρδος για την κοινωνία. Πάντα με τους αγώνες κατακτιούνται όλα τα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τη δική μου προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στόχος είναι αφενός να απομονώσουμε ξανά τους ακραίους παίκτες, που θέλουν να ξανανοίξει το Ασφαλιστικό και να έχουμε νέα μέτρα, ξέρετε σε ποια κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς το Εργασιακό».

Στο χτεσινό Τύπο («Τα Νέα»), ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να δηλώνει ακόμα: «Εμάς δεν μας ενοχλούν οι κινητοποιήσεις, μας ενοχλεί που ο κόσμος που συμμετέχει είναι λίγος (...) Εμένα, για παράδειγμα, με στενοχωρεί που οι κινητοποιήσεις έχουν μικρή συμμετοχή, διότι αυτό δείχνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διέρχεται παρατεταμένη κρίση νομιμοποίησης».


Επίσης, χτες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη («Star»), ο υπουργός Εργασίας επανήλθε και δήλωσε: «Εγώ, δίνοντας μια μάχη τώρα απέναντι στους σκληρούς παίκτες, που θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα τον κώδικα του Πινοσέτ, θέλω φυσικά αντίδραση από τον κόσμο. Η αντίδραση του κόσμου απέναντι στη λιτότητα είναι μια αντίδραση που εμείς τη χρησιμοποιούμε στη διαπραγμάτευση (...) Εμείς ως κυβέρνηση τώρα είμαστε μαζί με τον κόσμο ενάντια σ' αυτή τη συνταγή του ΔΝΤ που αποτελεί συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό (...) Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προωθήσει αυτά που θέλει ο λαός».

Ο υπουργός «ξαναζεσταίνει» το παλιό παραμύθι ότι η κυβέρνηση θέλει το λαό στο δρόμο για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στο ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τη δική της αντιλαϊκή πολιτική και της ΕΕ των μονοπωλίων, να αποπροσανατολίσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και να κρύψει το ενιαίο ταξικό υπόβαθρο των μέτρων που στηρίζουν όλα τα μέρη του κουαρτέτου, ανεξάρτητα από τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Τυπογραφικό λάθος» η εξαΰλωση των μισθών

Σε άλλη ερώτηση, για το αν θα υπάρξει αναθεώρηση του πορίσματος των «ειδικών» για το θέμα του «υπο-κατώτατου» μισθού, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι το πόρισμα έχει παραδοθεί και ότι αν υπάρχουν «τυπογραφικά λάθη», θα διορθωθούν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει στο ...«δαίμονα του τυπογραφείου» το γεγονός ότι η Επιτροπή που συνέστησε για τα Εργασιακά προτείνει «υπο-κατώτερο» μισθό μικρότερο κι από αυτόν που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών, ορίζοντάς τον στο 85% του εκάστοτε κατώτερου μισθού.

Δεν περνάει, επίσης, απαρατήρητη η επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτό, καθώς μόλις την περασμένη βδομάδα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επίδρασή τους στα δημοσιονομικά του κράτους παραμένει ισχυρή, παρά την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρο τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις και ζητώντας έμμεσα από την κυβέρνηση να καταργήσει τώρα την «προσωπική διαφορά» που δίνει στους συνταξιούχους μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους.

Τέλος, χτες, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να περικοπούν άλλο οι συντάξεις», για να επιβεβαιώσει αμέσως μετά ότι το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ θα συνεχιστεί και το 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προτείνει μέχρι το 2019 που θα καταργηθεί εντελώς, το ΕΚΑΣ να μην περικόπτεται σταδιακά για τους εναπομείναντες δικαιούχους, αλλά να μειώνονται τα ποσά που παίρνουν.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου