Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Με τις ευλογίες τους




Το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι αυτό που (όπως όλα δείχνουν) θα κυριαρχήσει πριν και μετά τη ΔΕΘ από την πλευρά της κυβέρνησης. Ορισμένες πλευρές αυτής της προπαγάνδας αναδεικνύονται ήδη στο δημόσιο λόγο βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης, όπως η χτεσινή συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου (ρ/σ «Αποκαλυπτικά»). Σύμφωνα με όσα είπε, «η δίκαιη κοινωνία που ονειρευόμαστε στην Αριστερά στηρίζεται στα χαρακτηριστικά της δίκαιης ανάπτυξης (...) το στοίχημα της δημόσιας και εθνικής ανάπτυξης έχει να κάνει και με τον δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα (...) χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό Δημόσιο και όχι ένα ρουσφετολογικό και άναρχο Δημόσιο που είχαμε μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε τον κλάδο των δημοσίων επενδύσεων χωρίς σπατάλες (...) Και βέβαια, στο επίπεδο των κινήτρων και των υποστηρικτικών εργαλείων της επιχειρηματικότητας, το να έχουμε διαφανείς κανόνες δανειοδότησης, ίσους κανόνες για τους Ελληνες επιχειρηματίες, πρόσβαση στο ΕΣΠΑ και στις τράπεζες χωρίς ρουσφέτια και χωρίς τηλέφωνα βουλευτών, είναι κάτι πολύ σημαντικό και θέλουμε η επιχειρηματικότητα στη χώρα να στηριχτεί με δίκαια εργαλεία». Βέβαια, η «δικαιοσύνη» που περιγράφει πιο πάνω ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. 
Για παράδειγμα, επαίρεται ότι «γλιτώνουμε 750 εκατομμύρια από τους οδικούς άξονες», αλλά δεν λέει ότι οι εργαζόμενοι εκεί πληρώνονται με «τρεις και εξήντα», ότι απολύονται χωρίς να έχουν ελπίδα για άλλο μεροκάματο στο άμεσο μέλλον και ότι τα διόδια θα είναι φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια. 
Επομένως, η «δίκαιη ανάπτυξη» έχει να κάνει κατά βάση με τους κανόνες που θέτει η κυβέρνηση στο (ξανα)μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτού του είδους τη «δικαιοσύνη» τη θέλουν και την επιδιώκουν πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι μέσα κι έξω από τη χώρα...

Ευρωπαϊκά κεκτημένα...
Η στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων, για τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου είναι η ίδια σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Η Φινλανδία βρίσκεται σε κρίση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνησή της, εκτός από μέτρα λιτότητας, τα οποία αποφάσισε το 2015, προχώρησε επίσης σε μια σειρά από μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ανοίγοντας το δρόμο αύξησης του ποσοστού κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. 

Τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο αναφέρουν ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας που βρίσκεται σε κρίση, να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας, η κυβέρνηση και τα συνδικάτα συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων, όπως η αύξηση των ωρών εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, το «πάγωμα» των μισθών τους και η μείωση των επιδομάτων αδείας. Με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές ύψους 515 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο στόχος επετεύχθη, όταν το συνδικάτο Pro των εργαζομένων στον κλάδο Πληροφορικής υπέγραψε τη συμφωνία. Ετσι, αφού τσακίζουν μισθούς (μηδενικές αυξήσεις και μειώσεις στο επίδομα άδειας), αλλά και συντάξεις και άλλες ασφαλιστικές παροχές με τη μείωση των εισφορών, αυξάνουν και τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο, εντείνοντας την εκμετάλλευση.

 Αφού ενισχύουν έτσι το κεφάλαιο ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, δίνουν και μια φοροελάφρυνση - ψίχουλο για να «χρυσώσουν το χάπι». Αυτά είναι τα «ευρωπαϊκά κεκτημένα» που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Κοινωνική ευαισθησία»... 
Αναλύοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της ...«κοινωνικής πολιτικής», η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε χτες (συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ) σε ορισμένα από τα μέτρα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Οπως είπε, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (στη ΔΕΘ) τόσο του 2014, όσο και του 2015. Επιγραμματικά αναφέρω (...) Το 2014 δεσμευτήκαμε για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Ισχύει για 212.000 πολίτες και 90.000 οικογένειες. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εφαρμόζεται ήδη για 22.000 δικαιούχους. Η ειδική κάρτα μετακίνησης μακροχρόνια ανέργων μεταφράστηκε στην πραγματικότητα σε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων στα ΜΜΜ. Δεσμευτήκαμε τότε για πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβαίνει ήδη εδώ και μήνες για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

... με πλαφόν
Ο χώρος δεν επιτρέπει να σχολιάσουμε όλες τις ...παροχές της κυβέρνησης, οπότε θα σταθούμε ενδεικτικά σε μία: Το δωρεάν ρεύμα, που λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφορά σε νοικοκυριά που τους έχει κοπεί η παροχή και έχουν ετήσιο εισόδημα 2.400 μέχρι 6.000 ευρώ (ακραία φτώχεια). Είναι αυταπόδεικτο ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που λέει ότι καλύπτει η κυβέρνηση. Ακόμα, όμως, και γι' αυτούς που παίρνουν δωρεάν ρεύμα, το χρέος τους δεν διαγράφεται, παραμένει σε πλήρη ισχύ. 

Απλά ρυθμίζεται και δεν πληρώνουν το τέλος σύνδεσης. Λες και μία οικογένεια που ζει με 400 ευρώ το μήνα, μπορεί να καλύψει την όποια ρύθμιση κι αν γίνει. Οσο για την ποσότητα του δωρεάν ρεύματος, αυτή δεν καλύπτει καν την εξασφάλιση των βασικών αναγκών μιας οικογένειας, αφού εξαντλείται στις 1.200 Kwh ανά τετραμηνία, όταν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 13.994 Kwh το χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, δηλαδή 1.116 Kwh το μήνα! Πάνω από αυτό το όριο, η κυβέρνηση ...ξεμένει από γαλαντομία και «κοινωνική ευαισθησία».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου