Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Διατάξεις-φαρμάκι για το λαό, ράβε - ξήλωνε στον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν (VIDEO)




ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διατάξεις-φαρμάκι για το λαό, ράβε - ξήλωνε στον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν (VIDEO)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που πλήττουν τους αγρότες, ρυθμίσεις που καθορίζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα καπνικά προϊόντα, καθώς και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για τελωνειακές παραβάσεις.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται το ισχύον ειδικό καθεστώς της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, οι οποίοι πωλούν τα αγροτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής στις λαϊκές αγορές.

Για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων παραχωρείται στις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα «ανεξάρτητο τρίτο μέρος» που θα το αναλάβουν θυγατρικές των καπνοβιομηχανιών.

Το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τη συνεργασία με την Europol και την Eurojust για τελωνειακές παραβάσεις επιβάλλει ένα πλήρες φακέλωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς.

Μπαράζ τροπολογιών

Θυμίζοντας την τακτική του Χότζα, το υπουργείο Οικονομικών αφού έκανε μόνιμο και ακόμα χειρότερο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, κατέθεσε τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται για το 2016 από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια. Η τροπολογία προβλέπει ότι φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβρη και η τελευταία το Γενάρη του 2017.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη με την οποία καταργούνταν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ για άτομα με αναπηρία και πολύτεκνους, εφόσον έχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε μπαράζ άλλων τροπολογιών, κάποιες από τις οποίες περιέχουν φοροαπαλλαγές για διάφορες κατηγορίες επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι τεχνικές εταιρείες και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων. Επίσης οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης απαλλάσσονται από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ανάμεσα στις τροπολογίες βρίσκεται και αυτή που επιβάλλει νέα αυξημένα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία ανέρχονται κατά ελάχιστο σε 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Οι φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι φαρμάκι για το λαό, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. Όπως είπε, πρόκειται για «ένα φαρμακερό περιβόλι για το λαό, τα δροσερά του φρούτα τα έχετε για το κεφάλαιο». 

Αναφερόμενος στη διάταξη για τους αγρότες, ανέφερε πως πρόκειται για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοροληστεία της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
«Υπαναχωρήσατε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, αλλά προς το παρόν», σημείωσε, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, προσθέτοντας πως οι διαθέσεις της κυβέρνησης «δεν φαίνεται να κοπάζουν». Για τα φορολογικά πρόστιμα, υπογράμμισε πως χτυπάνε τη «μαρίδα», ενώ είναι «χάδι» για τις μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων, σημείωσε πως «βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Συμπλήρωσε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μένει συνήθως στα λόγια γιατί οι κυβερνήσεις προστατεύουν το καπιταλιστικό κέρδος που είναι η αιτία του.

Ο Γιάννης Δελής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών» επί της αρχής, στα επιμέρους άρθρα θα τοποθετηθεί ανάλογα με τη διάταξη, ενώ θα καταψηφίσει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας γιατί δεν διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

902gr

1 σχόλιο:

  1. «ένα φαρμακερό περιβόλι για το λαό, τα δροσερά του φρούτα τα έχετε για το κεφάλαιο»

    ======

    Ακριβώς έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή