Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες, αλλά πρέπει να γίνει με συλλογικό τρόπο,

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Μ. ΤΑΪΣΕΝ

«Βαθιές μεταρρυθμίσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο και ομαδικές απολύσεις χρειάζεται η Ελλάδα

Η Μαριάν Τάισεν στο Συμβούλιο Απασχόλησης Η Μαριάν Τάισεν στο Συμβούλιο Απασχόλησης


«Βαθιές μεταρρυθμίσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Απασχόλησης, Μαριάν Τάισεν.

Η Βελγίδα επίτροπος, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δηλώνει πως «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες, αλλά πρέπει να γίνει με συλλογικό τρόπο, στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις συλλογικές απολύσεις που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

Καθιστά σαφές πως οι περιβόητες βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ θέλουν ελευθερία στις ομαδικές απολύσεις και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην ΕΕ «δεν απαγορεύουμε τις συλλογικές απολύσεις, όπως γίνεται μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα, γιατί κάτι κοστίζει σε επενδύσεις». Όσο δε για του κανόνες αναφέρει πως αυτοί είναι για μετά την απόλυση, λέγοντας «έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχουμε κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των απολυμένων και τον προσανατολισμό τους σε άλλη εργασία».


Παραδέχεται πως τα μέτρα στα Εργασιακά θα είναι σε βάρος των εργαζομένων, αλλά συνεχίζει και την ίδια την απάτη περί προστασίας, όπως έπραξε και η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. «Ξέρουμε ότι βραχυπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες πρέπει να μετριαστούν. Για παράδειγμα, είπαμε ότι ναι μεν πρέπει να αλλάξει το Ασφαλιστικό, αλλά τονίσαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι», αναφέρει, μόνο που η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση της έμμεσης φορολογίας έπληξε πρώτα από όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ζητά «ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου. Και αυτό γιατί έτσι μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα οι πολιτικές καθώς επίσης και να εφαρμοστούν», δηλαδή να εξαπατηθούν οι εργαζόμενοι καλύτερα. Επιβεβαιώνει ότι ανάλογα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την ΕΕ, λέγοντας «δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπροστά της. Πολλά κράτη - μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αυτό που προωθούμε εμείς είναι η ανάπτυξη ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας» με στόχο να διασφαλιστεί πως «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
 
ΣΧΕΤΙΚΑ
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ. ΦΕΣΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕ

Προκλητικές αξιώσεις του ΣΕΒ για τα Εργασιακά

902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου