Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Εδώ ΔΝΤ, εκεί ΔΝΤ, που είναι ο …παπάς;



papatzhs

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού πριν καν ξεκινήσουν, μάθαμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει (προς το παρόν) στο νέο πρόγραμμα «διάσωσης», δηλαδή στο νέο μνημόνιο.

Στην επίσημη ανακοίνωση του, το ΔΝΤ τονίζει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αφού θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας, είναι μη βιώσιμο.

Ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει, αν οι άλλοι «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) συμφωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση σε μια διευθέτηση, που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο.


Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή εκτός προγράμματος, η εκπρόσωπος του, Ντέλια Βελκουλέσκου, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και παίζει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι δουλειά έχει, λοιπόν, η κ. Βελκουλέσκου στις συζητήσεις, αφού το ΔΝΤ δηλώνει ότι δε συμμετέχει στο πρόγραμμα;

Η απάντηση βρίσκεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, όπου αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι του «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης «συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο»!

Με δυο λόγια, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιβάλλοντας και όρους, για ένα πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει!!!

Αν νομίζετε, όμως, ότι εδώ τελειώνει το «θέατρο του παραλόγου», κάνετε μεγάλο λάθος…

Όπως είναι γνωστό, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Ευρωζώνης, στις 13 Ιουλίου, κατ΄ απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία διεμήνυσε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Τώρα, όμως, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ,  ότι δεν μπορεί να συμμετέχει, το Βερολίνο δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την εγκυρότητα της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται στον… αέρα.  Αντιθέτως, υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αισιοδοξεί μάλιστα για την έκβαση τους…

Ακόμη, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για την «ελάφρυνση» του χρέους της Ελλάδας, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (;).

Δηλαδή οι Μέρκελ και Σόιμπλε λένε από τη μια μεριά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει μνημόνιο και απ΄ την άλλη «βγάζουν» το ΔΝΤ απ΄ το παιχνίδι, μιας και αρνούνται την «ελάφρυνση» του χρέους!

Εδώ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Όμως, όλα έχουν την εξήγηση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας αποδεχθεί όλους τους όρους της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, έφθασε στο σημείο να εκλιπαρεί το ΔΝΤ για να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας ότι χωρίς ΔΝΤ χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν υπάρχει.

Έτσι,  η επαμφοτερίζουσα στάση του ΔΝΤ και οι γνωστές θέσεις της Γερμανίας έχουν δημιουργήσει ένα δίδυμο Σκύλας και Χάρυβδης, το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει. Εφόσον θέλει τα λεφτά, είναι υποχρεωμένη να συμφωνήσει σε ότι της ζητήσουν.

Θα φτάσουμε λοιπόν  στον Οκτώβριο, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει (νομοθετήσει και εφαρμόσει) το σύνολο των «φρικαλεοτήτων» (έκφραση του Spiegel, όχι δική μας) που της ζητήθηκαν και θα της ζητηθούν, ενώ η «συμφωνία» θα είναι στον … αέρα και οι δανειστές θα διατηρούν το δικαίωμα να πουν: Πάμε πάλι απ΄ την αρχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου