Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

"Οι άνθρωποι να 'ναι καλά, τα πράματα ας χαλάνε..."

Shejaiya, Γάζα, σήμερα
Έχω ένα σύντροφο, οικοδόμο το επάγγελμα, παλιότερα επιπλοποιό, κι άλλες πολλές δουλειές, μένει στα φτωχότερα προσφυγικά της Κύπρου. Ίντερνετ δεν έχει, κι αν είχε δεν θα γραφε. Αλλά μιλάμε, όποτε μπορούμε, με τις ώρες. Τις προάλλες, στην αυλή του σπιτιού του, μου λέει:

- Κακώς πολύς κόσμος θεωρεί τα μηχανήματα και τα εργαλεία απλώς νεκρά πράγματα. Λένε, όταν τρακάρει κάποιος το αυτοκίνητο, "οι άνθρωποι να 'ναι καλά, τα πράματα ας χαλάνε." Αλλά αν απ' αυτό το αυτοκίνητο βγάζεις το ψωμί σου, τότε δεν χάλασε το αυτοκίνητο απλά, παύεις εσύ να μπορείς να ζήσεις. Για τον εργάτη, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο εργαλείο και το σώμα, είναι και τα δύο μέσα παραγωγής, μέσα αναπαραγωγής της ζωής του.

Οι πιο "αθώες" φωτογραφίες που μπορείς πια να βρεις για τη Γάζα είναι από ξεκοιλιασμένα, ακρωτηριασμένα κτήρια. Διαλυμένες υποδομές. Καμμένα αυτοκίνητα. Κι αυτό προσφέρει μιαν ανακούφιση στον "ανθρωπισμό" γιατί "τα πράματα ας χαλάνε, φτάνει οι άνθρωποι να 'ναι καλά." Αλλά είναι ψεύτικη αυτή η ανακούφιση και ψεύτικος ο ανθρωπισμός. Γιατί ακόμα και αν οι βόμβες και οι ρουκέτες δεν πειράζανε τρίχα ανθρώπου, η καταστροφή των παραγωγικών μέσων για να ζήσουν οι άνθρωποι είναι επίσης φόνος ανθρώπων. Από πού θα ζήσουν αυτοί που στέκονται στον κρανίου τόπο;  Από τι; Πού είναι το ψάρι, πού είναι το σιτάρι και το αλεύρι για το ψωμί με το οποίο θρέφεται ο άνθρωπος; Δυόμιση βδομάδες, διαβάζω, για να έρθει μια κατάπαυση πυρός αρκετή για να δοκιμάσουν κάποιοι από τους πολιορκημένους να ψαρέψουν. Το ηλεκτρικό, για να μαγειρέψουν, ακόμα κι αν πιάσουν κάτι να φάνε; Για να συντηρήσουν τροφή; Σκεύη; Κουζίνα; Νερό; Μέλλον, μελλοντική δυνατότητα επιβίωσης στον κρανίου τόπο;

"Ας χαλάνε τα πράματα, οι άνθρωποι να είναι καλά": Φιλοσοφία ανθρώπων που θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν χρήματα να αγοράσουν άλλα πράματα στη θέση τους. Ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να κοιτάζουν τα πράματα ως απλώς πράματα. Δηλαδή, ιδεολογία.

1 σχόλιο: